På strövtåg
Hällmarkstallskog och våtmarker, sandstränder och strandängar. Bulliga berg, karga klippor och stigar upptrampade sedan generationer. På Rossö finns mycket att uppleva för den som vill ut i skog och mark.
Rossös natur är både rik och varierad. Skogarna på öns sydvästra delar, runt ”Gröne bukt”, ger till exempel chans till långa vandringar på barrmjuka skogsvägar utan ett hus i sikte. Det finns flera inbjudande sand- och klippsträder på södra och västra Rossö. Saltpannans badplats strax före Kockholmen erbjuder både en långrund strand och klippor. Det är inte förvånande att så många väljer att göra en utflykt just hit.
Ett bra sätt att bekanta sig med hela Rossö strandlinje är annars med kajak. På grund av de grunda lerorna som dominerar på insidan av Rossö är kajaken den enda båttypen som klarar av vattenvägen runt Rossö vid normalvattenstånd.
Upptäck Kockholmen
Längst västerut på Rossö – vid Kosterfjordens kant i höjd med Ramsö – ligger Kockholmen som numer är en del av Kosterhavets nationalpark. Kombinationen av saltstänkt ytterskärgård och barrskog ger Kockholmen en speciell prägel. Här kan man promenera längs de klippiga stränderna, ta ett dopp från klipporna i sydväst eller smyga omkring i den knotiga, gamla tallskogen. Från halvöns högre delar har du utsikt över hela Kosterskärgården.
Flera väl skyltade stigar visar vandraren runt på halvön. I närheten finns fina Timmerholmarna och längre söderut väntar härliga skogar att ströva
Fina fågelmarker
För den fågelintresserade har Rossö mycket att erbjuda. På insidan av Rossö ligger flera grunda havsvikar som är avsatta som naturreservat, bland annat för sin fågelrikedom. Angränsande Nöddökilen och Orrevikskilen är också utrustade med fågeltorn. Härifrån kan man vår och höst se stora mängder änder och vadare som rastar på väg till och från sina häckningsplatser i norr. Hägern är en vanlig syn längs stränderna.
Totalt har över 200 fågelarter observerats på Rossö. Det märkvärdigaste är nog den dvärgsumphöna som i maj 2002 drog fågelskådare från hela Sverige till maden på Södra Rossö. Våren 2010 höll två bländade vita ägretthägrar till i Backeleran, Orrevikskilen och i våtmarken Kilen under flera veckors tid.
Under ytan
Rossö ligger vid Kosterfjordens rand. Här finns sedan 2009 Sveriges första marina nationalpark. Kosterhavets nationalpark, med bottendjup ner till 200 meter, omfattar även en del skärgårdsöar. Ingår gör bland annat halvön Kockholmen samt delar av sand- och klippstranden Saltpannan. Det är den höga salthalten och varierade livsmiljöerna som gör fjorden och omgivande vatten så värdefulla för vattenlevande växter och djur. Detta är Sveriges artrikaste havsområde. Utanför Kockholmen vajar majestätiska undervattensskogar av högväxta brunalger. Lite längre norrut finns Sveriges enda levande korallrev och i på bottnarna lever en rad sällsynta arter.
– Mer om livet under ytan www.vattenkikaren.gu.se
Kosterhavets nationalpark www.kosterhavet.se
Visst nappar det
Även för fritidsfiskaren finns åtskilligt att uppleva på Rossö. På sommaren nappar makrillen vanligen i vattnen kring Rossö och på våren står öringsfiskarna tätt vid Rossöbron. Kockholmen erbjuder goda möjligheter till spinnfiske, främst efter öring. I stenskravet längs klippstränderna finns ett tacksamt och ständigt hungrigt byte för den som vill ha fångst – strandkrabba.